Zangst je klas uit

Vandaag en morgen wordt het jaarlijkse congres van de Raad voor Primair onderwijs gehouden. Het thema is ‘kennis voor morgen’.
Een congres is pas een congres als er een heel belangrijk iemand spreekt. Dus is Maxima uitgenodigd en ze komt. Waar praat zij over? Over muziek!
De laatste twintig jaar is veel kennis op het gebied van muziekonderwijs aan kinderen van nul tot twaalf jaar verloren gegaan. De kennis van morgen op dit gebied mag dus zeker vandaag een onderwerp zijn.
Maxima spreekt over het belang van het leren bespelen van een muziekinstrument door kinderen. Dat belang staat als een paal boven water, toch wordt in dit pleidooi het belangrijkste aspect vergeten: eerst zingen, dan spelen.

Je zou het kunnen vergelijken met het leren eten: broccoli is behoorlijk gezond voor kinderen, maar een baby kan er nog weinig mee. Eerst melk, dan pap, dan broccoli.
Een baby van een paar maanden kan nog geen viool hanteren, maar zingen gaat prima! Sommige kleuters spelen viool, een kleuter met een trompet is zeldzaam. Maar zingen kan iedere kleuter als de beste. Een negenjarige met een fagot zal vooral voorkomen in families met een muzikale achtergrond en voldoende financiële middelen, meerstemmig zingen in groepsverband kan iedere negenjarige.

Instrumenten in de klas? Natuurlijk! Dan zijn instrumenten waar de leerkracht mee uit de voeten kan het meest praktisch. Hoeveel instrumenten zou de gemiddelde leerkracht bespelen? Of gaan we steeds externe docenten inhuren? Dat gaat hem niet worden op de lange termijn. De docenten scholen lijkt een meer levensvatbare optie. En laten we dan beginnen met zingen in de klas. Iedere leerkracht kan het.
Natuurlijk er zijn behoorlijk veel mensen en dus ook leerkrachten met zang-angst, kortweg zangst. Met zangst kun je heel oud worden, maar als je als leerkracht zangst hebt, dan is dat lastig.
Daarom is stap één naar structureel muziekonderwijs in het basisonderwijs misschien wel niet een pleidooi voor een muziekinstrument voor ieder kind, maar voor leren zingen door iedere leerkracht in je school onder het motto ‘zangst je klas uit!’