Muziek met de paplepel

peutermuziek buisklokken

Een tijdje geleden liep ik te flyeren op de weekmarkt voor de nieuwe cursus voor kinderen van nul tot zes jaar. Dat is leuk want de reacties zijn bijna altijd enthousiast en positief. Maar soms ook verbaasd en verrast. Zo zei de ouder van een peuter van een jaar of twee: “Nou, dat is nog wel een beetje te vroeg hè? “
Los van dat je bij deze uitspraak nooit weet of het nu een vraag of een opmerking is, was dat moment (volle tassen, dreinend kind) niet het juiste voor een mooie gedachtewisseling hierover. Maar als het een vraag was, was het wel een goede. Is twee jaar te jong voor muziekles?

Als het gaat om saxofoonles of trompetles zal het meteen duidelijk zijn.
Vertalen we het even naar eten, dan weet iedereen dat de gemiddelde tweejarige niet blij wordt van witlof of spruitjes. Maar pap gaat er prima in. En muziek is als pap. Dat weet iedere ouder die zijn of haar baby nieuw en onbekend eten geeft: het gaat het beste als je er bij zingt. Tot de baby mee gaat zingen en hij zich verslikt natuurlijk. Jonge kinderen zijn dol op zingen! Ze kregen het bij de geboorte mee en ze kunnen het ook al heel vlot na de geboorte. De meeste ouders klinkt kraaien van plezier als muziek in de oren en ze gaan van pure pret mee kraaien. Je zou het de eerste wisselzang kunnen noemen. Eerst het kind, dan de ouder: pure pret!

Begin je met muziek bij kindjes van een maand of zes dan krijg je grote ogen en gespitste oren als je een ‘zeetrommel’ laat horen. Dat klinkt precies als het ruisen van het bloed in de baarmoeder voor de geboorte. Daar geniet je als volwassene nog altijd zo van dat je er op zondagmiddag voor naar het strand rijdt. Dat kan een baby natuurlijk niet en daarom is het zo mooi dat er muziek voor baby’s bestaat. En voor peuters en voor kleuters. En voor mensen van iedere leeftijd. En juist daarom vind ik het zo heerlijk om precies te weten welke muziek er het beste past bij welke leeftijd: van de eerste inademing tot de laatste uitademing. Het effect van die kennis ervaar ik tijdens de workshops: bij de kindjes én hun ouders!