Herinnermuziek bij dementie

muziek-en-dementie
Meneer en mevrouw Steegstra

Dat muziek wonderen verricht bij mensen met dementie wordt steeds meer bekend.
Naar muziek kun je luisteren en, nóg leuker, muziek kun je zelf of met elkaar maken. Bij Wergelmir kan het allemaal.

Dit zijn meneer en mevrouw Steegstra. Meneer Steegstra wordt snel boos, maar als je het Fries volkslied voor hem zingt gaat hij lachen en zingt mee. Meneer Steegstra kan het allemaal niet meer goed volgen, dat maakt hem onrustig. Een pilletje helpt, maar zingen werkt nog beter. Of luisteren naar muziek.

 

Muziek heeft, als het met kennis en kunde wordt aangeboden, een bijzondere invloed op stemming en gedrag van mensen met geheugenstoornissen.

  • Herinneringen en gevoelens komen weer tot leven.
  • Woorden of uitdrukkingen die niet meer paraat lijken ‘vallen onverwacht weer in de mond’ bij het zingen van een bekend lied.
  • De blik die op de binnenwereld gericht is kan weer naar de omgeving getrokken worden en het bewustzijn wordt geactiveerd.

Maar bovenaan de rij van gunstige effecten staat toch de intense vreugde die goed gekozen muziek oproept. Voor meneer Steegstra dus het Friese volkslied met het hele repertoire van Friese liedjes er achteraan.

Herinnermuziek voor dementerenden is maatwerk: individueel of in groepsverband. Neem even contact op voor het bespreken van uw wensen en de mogelijkheden.

Zingen met mensen met dementie

Laat me vertellen over Linda. Linda is halfzijdig verlamd en lijdt aan vasculaire dementie.
De stem van Linda klinkt zo zacht en mooi als de lentewind.
Linda zingt een solo tijdens het kerstconcert. Linda leert dat je stem niet uit je keel komt, maar uit je lijf. Trek je je navel in als je zingt dan komt er vanzelf meer geluid. Tijdens het concert klinkt Linda’s stem als een klokje. En is de winst geboekt dat ze haar lijf veel meer voelt.


Over zingen met mensen met dementie bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken bij dementie meteen aan kinderliedjes. Daar is niks mis mee, maar ook popsongs of klassieke liederen vallen in goede smaak. Ja, ook het aanleren van nieuwe liederen is mogelijk en geeft veel plezier. Met als kers op de taart die liederen uitvoeren tijdens een uitvoering! Want Wergelmir staat voor trots en jezelf in al je enthousiasme laten horen aan de wereld. Niet te geloven? Neem even contact op.

Zingen met mensen met dementie
Zingen met mensen met dementie
Spelen op instrumenten bij dementie.

Spelen op instrumenten bij dementie

Soms hoort meezingen niet meer tot de mogelijkheden. Dat staat actief mee muziek maken allerminst in de weg. Wergelmir beschikt over een arsenaal aan instrumenten die, zo eenvoudig als ze te bespelen zijn, een klank voortbrengen die de muzikant meteen in het licht zetten. En daar gaat het om: je onmisbare bijdrage leveren aan een gezamenlijk muziekstuk.

Contact in muziek bij vergevorderde dementie.

Dementie is een slopende ziekte waarbij contact krijgen steeds moeilijker wordt en op een zeker moment niet meer mogelijk lijkt.
Juist in de laatste fase van het leven van de mens met dementie bewijst zich de kracht van muziek.  In die fase zijn het inderdaad de liedjes en melodieën die in de herinnering zijn gegrift in de eerste levensfase van de mens. Met zo’n liedje contact maken vergt stilte, behoedzaamheid en meebewegen op de golven van tijdloosheid. Want daar bevindt zich de mens met dementie in de laatste fase, bij de bron van het leven. Wergelmir: de naam van de eerste bron op aarde, waar muziek in zit.

Contact in muziek
Contact in muziek